sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Kärjestä aloitettu sukka, ohje


Nyt sain aikaiseksi tehdä ohjeen kärjestä aloitettuun neulottuun sukkaan. Olen nyt tehnyt muutaman sukan tällä tavalla ja tekniikka alkaa jo tuntua helpolta.

Tämä ohje on naisen keskikokoiseen sukkaan, kengän numero 37-39. Lanka on aika paksu, Gjestal Janne, Novita 7 veljestä tai vastaava, sukkapuikot 3½.

Tiheys: 19s = 10 cm

Kuvasin ensimmäisen tällä tekniikalla tekemäni sukan viime viikolla. Se oli sen verran kirjava, että päätin ohjetta varten tehdä yksivärisemmän. Kyllästyin kuitenkin yksiväriseen siinä vaiheessa, kun pääsin varteen, joten varsi on kirjava. Tein sen vapaaneulontatekniikalla. Siitä en tee ohjetta. Varren voi tehdä millä tavoin tahansa, mm. ihan vaan samalla langalla yhden tai kahden silmukan joustinta.


Luo aluksi kahdelle puikolle 8 + 8 s. Itse luon kieputtamalla lankaa puikkojen ympäri, mutta voit käyttää mitä luontitapaa tahansa. Tee ensin vetosilmukka ja laita se puikolle. Kieputa S-muotoon ylemmälle ja alemmalle puikolle 8 s kummallekin:


Kun saat tarvittavan määrän, kiristä lenkit puikolle. Aloita neuloa silmukoita ylemmältä puikolta. Älä kierrä puikolla olevaa lenkkiä.



Kun pääset ensimmäisen puikon loppuun, käänny ja pudota ensin vetosolmu puikolta. Neulo alapuikon silmukat.

2. krs:lla aloitetaan lisäykset. Kummankin puikon alussa ja lopussa lisää silmukka 1. ja 2.silmukan väliin joka toisella kerroksella. Itse teen sen niin, että nostan silmukoitten välistä olevan lankalenkin oikealle puikolle ja neulon sen takareunastaan (seuraavat 3 kuvaa:)
1.
2.
3.

(Yhtä hyvin voit lisätä silmukat tekemällä puikolle langankierron, kuten monet tekevät esim. lapassen peukalokiilan lisäyksissä. Sukkaan kuitenkin tämä lisäystapa sopii siksi, että se on vahvempi. Pelkällä kierrolla tulee pieni reikä. Toinen hyvä tapa lisätä on neuloa silmukasta sekä etu- että takareuna.)

Jatka lisäämistä joka toisella kerroksella kummankin puikon 1. s:n jälkeen ja ennen viimeistä silmukkaa. Kun silmukoita alkaa olla enemmän, esim. molemmilla puikoilla 12, jaa silmukat neljälle puikolle. Jatka lisäämistä, kunnes kullakin neljällä puikolla on 12 s (yhteensä 48 s.)


Tämä jälkeen jatka neulomista suoraan, kunnes sukka on 9 cm lyhyempi kuin sen valmis pituus kärjestä kantapäähän.

Sitten lisätään silmukoita kantapään kiilaa varten, että sukka olisi jalan muotoinen. Lisää samalla tavalla kuin kärjessä, mutta vain kahdella ensimmäisellä puikolla. Lisää ensimmäisen puikon 1. silmukan jälkeen 1 s ja ennen toisen puikon viimeistä silmukkaa 1 s. Tee näin joka toisella kerroksella 5 kertaa, kunnes näillä kahdella puikolla on 17 s kummallakin (sukassa yhteensä 58 s.)



Tämän jälkeen aloitetaan kantapää. Teen sen lyhennetyillä kerroksilla. Kantapää tehdään niistä silmukoista, jotka ovat kiilojen puikoilla, eli 34 silmukalla. Neulotaan edestakaisin ja jätetään kahden muun puikon silmukat lepäämään.

Kantapään kerrokset, aloitetaan oikealla krs:lla:

1.krs: neulo 27 s, käänny (puikolle jää 7 s)
2. krs: Ensin langankierto puikolle, neulo nurin 20 s, käänny (toiselle puikolle jää 7 s)
3. krs: Langankierto, neulo oikein 19 s, käänny
4. krs: langankierto, neulo nurin 18 s, käänny
Jatka kääntymällä joka  joka krs:lla yksi silmukka aikaisemmin, kunnes kantapään keskellä on jäljellä 8 s (4 s kummallakin puikolla).
Molemmilla puikoilla on 6 kpl kahden silmukan ryhmiä:


Kahden silmukan ryhmät neulotaan yhteen. Aloita oikealla kerroksella, vasemmalla puikolla. Kavennuksesta tulee siistimpi, jos neulot silmuokat yhteen takareunoistaan. Yhdistä näin 5 ryhmää. Tässä kuvassa ne on kavennettu ja jäljellä on viimeinen 2 silmukan ryhmä:


Kun tulet viimeiseen ryhmään, neulo yhteen kaikkiaan 3 s (takareunoistaan). Näin kantapää alkaa yhdistyä lepäämään jätettyihin reunasilmukoihin:


Kavennusten jälkeen käännä työ. Neulo nurjaa seuraavan puikon kohtaan, joska parittaiset ryhmät alkavat. Tee siellä samoin, neulo ne yhteen ja viimeisen ryhmän kohdalla ota mukaan 3. silmukka, eli ensimmäinen lepäämään jätetyistä silmukoista.
Jatka neulomalla edestakaisin ja neulomalla kantapään kummastakin reunasta joka kerroksella yhteen yksi silmukka lepäämässä olevista silmukoista, kunnes ne loppuvat. 

Valmis kantapää:

Kun kantapää on valmis, siirryt neulomaan kaikilla neljällä puikolla vartta. Tee koko varsi tai ainakin varren yläosa joustinneuletta, kuten toisen sukkani varressa.

29 kommenttia :

  1. Todella selkeä ohje, kiitos. Nyt ehkä minäkin innostun kokeilemaan.

    VastaaPoista
  2. Todella selkeä ohje, kiitos! nyt ehkä minäkin innostun kokeilemaan.

    VastaaPoista
  3. Kiitos, toivottavasti onnistuu :)

    VastaaPoista
  4. Vau! Olen pitkään neulonut-purkanut-neulonut-purkanut varpaista aloitettua sukkaani, kun en millään saa siihen fiksua kantapäätä... ja etenkään oikeaan kohtaan! Kokeilenpa minäkin tällä ohjeella! Kiitos paljon!

    VastaaPoista
  5. Vihdoinkin malli,jossa kantapääkin istuu hyvin jalassa.Kiitos selkeästä ohjeesta.Pukinkonttiin tein jo monet ja innostus vain jatkuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että on toiminut! Itsekin pidän tästä, kun ensin sain sen toimimaan. Pari ekaa kokeilua oli vaikeita, nyt sujuu!

      Poista
  6. Kiitos selkeästä ohjeesta. Kokeilen nyt heti kun ehdin.

    VastaaPoista
  7. Mä tein selkeästi jotakin väärin koska mulla katosi silmukoita, kantapäästä tuli kuitenkin tosi nätti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitenköhän ne katosi... :)

      Poista
    2. Huomasin itsekin että kantapään jälkeen jäljellä on vaan 20s. Se johtuu niistä 7 silmukasta jotka jätetään kummassakin reunassa odottamaan kun lisäyksiä on tehty vaan 5. Miten olet ajatellut tuon kantapään silmukoiden suhteen? Kiitos muuten selkeästä ohjeesta!

      Poista
    3. En osaa sanoa, pitäisi joskus tehdä itse tuon pohjalta. Mutta ohjetta käytetään paljon eikä kukaan muu ole kertonut tuosta ongelmasta. Jokin päivä testaan sen uudelleen, mutta ihan lähiaikoina ei ole aikaa!

      Poista
    4. Kyllähän tuossa on selkeästi joko liian vähän lisättyjä silmukoita (pitäisi olla 14 eikä 10) tai sitten jätetään vain viisi silmukkaa kumpaakin reunaan odottamaan.

      Poista
    5. Syy miksi monet eivät liian vähistä silmukoista valita on siinä, että tätä ohjetta etsivät ovat yleensä aloittelijoita ja he syyttävät itseään ja luulevat tehneensä jotain väärin, kun silmukoita onkin neljä liian vähän. Tai sitten he eivät laske silmukkamäärää aloittaessaan vartta eivätkä näin ollen huomaa virhettä. Ohjeessahan ei lue montako silmukkaa sinulla pitäisi olla kantapään jälkeen.

      Poista
    6. Joskus testaan sen - 11 000 lukukertaa sillä sivulla, joten jos siinä tosiaan on virhe, se pitäisi korjata. Tosin, esim. Ravelry-ohjeissani, kun joku on kirjoittanut virheestä, se on joka kerta osoittautunut, että neuloja on esim. hypännyt jonkin osan yli. Joskus vielä pääsen tuohonkin....

      Poista
    7. Neuloin juuri ohjeesi mukaan ja totta on, että reunasilmukoiden yhdistämisen jälkeen silmukoita jää 20 ja juurikin tuosta yllä mainitusta syystä. Mutta hieno kantapää tuli ja parin silmukan väheneminen ei haitannut, olinkin ajatellut vähän vähentää silmukoita varteen. Ajattelin vain, jos haluat ohjetta korjata.

      Poista
    8. Edelleenkän en ole ehtinyt testata ja muuttaa silmukkamääriä, jospa joskus... :)

      Poista
  8. Selkein ohje kärjestä tikutettuun sukkaan ! Kiitos siitä !

    - Satu Nokialta

    VastaaPoista
  9. Kiitos hyvästä ohjeesta!

    Tiimalasikantapäällä olen jo monet kärjestä aloitetut tehnyt, joten päätin kokeilla muuta. Lainasin kirjastostosta pari kirjaa aiheesta enkä tajunnut lainkaan. Googletin aikani ja kokeilin paria ohjetta. Kunnes löysin sinut. Ja muistin, että siellähän tämä ohje on ollut pari vuotta vanhan läppärin suosikeissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosiaan jo vanha postaus, mutta tilastoista näen, että aika usein sitä katsotaan!

      Poista
  10. Toimiiko kantapään ohje myös ohuilla langoilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Idea on sama, mutta silmukoita pitää olla enemmän, puolet kerroksen silmukoista kavennukseen.

      Poista
  11. Selkeä ohje ilman silmukoiden poimimisia 👍.
    Kysymys kuuluu: voiko kantapään tehdä vahvistettuna neuleena vai tuleeko vastaan joku ongelma sen vuoksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä voi tehdä, ei siinä ongelmaa, kunhan pitää samat silmukkamäärät ja kantalapun korkeus riittää.

      Poista
  12. Mistähän silmukoiden puuttumisesta toiset kirjottaa? No mulla oli ennen kantapäätä 60 (ohjeessa 58), ja kantapään valmistuttua 56. Kantapää tehtiin 34llä ja odottamassa oli 26. Kantapään valmistuttua siinä on tosiaan20. Mulle jäi siis 56 mikä on sopiva määrä nilkaan. Lankani on paksua Ullaa 3,5mm puikoilla.

    Eka sukkani näinpäin, olen selannut nettiä, lukenut kolme sukkakirjaa, tehnyt ja purkanut useemman yritelmän, lyhenteet on käsittämätöntä hepreaa noissa varsinkin käännöskirjoissa. Ja aivan liian hidasta jokaista tutkia kun joku lyhenne mitä se tarkottaa.

    Tästä tuli erittäin hyvin istuva kantapää! Vau, paras mitä oon tehnyt. Sukasta tuli muuten yllättävän pieni mutta pidän ne itse, seuraaviin lisään silmukoita ja enemmän kiilaan silmukkaa kun tulee rintavalle 45.

    Ohje oli selkeä ilman ihmelyhenteitä, todella helposti ymmärrettävissä.

    VastaaPoista
  13. Laskin väärin häviää silmukoita. Mulla on vain 46 kantapään jälkeen. Eikä 56.

    VastaaPoista
  14. Kantapään tekemisissä puhutaan langankierroista. Onko tosiaan kyse lisäämisestä langankierroin vai silmukoiden ottamisesta neulomatta? Siis puikon alussa?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger