keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Linnaelämää Irlannissa

Vaihteeksi yksi postaus muuta kuin käsitöitä! Lontoon Knitting ja Stitching Show'n jälkeen jatkoin matkaa Irlannin puolelle. Ja kun matkasuunnitelmat olivat muuttuneet, olin unohtanut peruuttaa jo huhtikuussa booking.comin kautta tekemäni yhden yön varauksen Stanstedin lentokenttähotelliin :( Siitä meni tietenkin täysi maksu!


Menin ensin aiempaan kotikaupunkiini Belfastiin. Sieltä jatkettiin isolla porukalla Irlannin tasavallan puolelle Limerickin lähellä sijaitsevaan pieneen kylään, Adareen. (linkissä kartta). Mukana irlantilainen ex-mieheni, kolme tytärtämme miehineen/ poikaystävineen, kaksi lastenlastamme sekä ex-miehen iäkkäät vanhemmat. Exän suku on minulle edelleen hyvin läheinen ja olemme paljon yhteydessä.

Irlannin maaseudulla riittää pieniä linnoja. Kuuden tunnin ajomatkalla sain paljon tietoa niitten historiasta, koska pian yhdeksänkymppinen appiukko on innostunut siitä. Lyhyesti sanottuna linnat olivat englantilaisten lordien maaseutuasuntoja. Niitä on edelleen jäljellä tuhansia, joittenkin tietojen mukaan yli 10 000.


Kiviset kierreportaat johtavat makuuhuoneisiin ja torneihin. 5-vuotiaalla oli tiukka määräys, että hän sai kulkea portaissa vain aikuisen seurassa! Portaiden takia isovanhemmat eivät yöpyneet linnassa vaan läheisessä hotellissa.


Huoneeni linnassa. Tämä linna on Fanningstown castle. Sitä vuokrataan ryhmille ja erilaisiin tilaisuuksiin. Sen saa siis kokonaan itse käyttöönsä, omistajat vain lyhyesti käväisivät siellä pari kertaa. Linna on kauniisti entisöity ja sisustettu. Keittiö on uusi ja täysin uudenaikainen. Makuuhuoneita on viisi, joista yksi tornissa. Nuorin pari sai sen käyttöönsä. Se oli aluksi ajateltu minulle, mutta sieltä oli jyrkät portaat kerrosta alempana olevaan kylpyhuoneeseen! Linnassa on kolme kylpyhuonetta.


Suurin makuuhuone, joka oli vauvaperheemme käytössä.



Huoneeni ulkopuolella jyrkkien kierreportaiden yläpäässä oli suloinen lukunurkkaus. Linna on täynnä kauniita yksityiskohtia ja mielenkiintoisia esineitä.


Huoneeni ikkunapenkin leveys näyttää seinien paksuuden.

.


Ruokasalissa. Siellä tuoksuivat tuoreet kukat, kylppäreissä jotkut laventelipussukat tai vastaavat.



Lähtiessämme otettu kuva. Siinä näkyy koko linna, mutta vasen puoli portteineen kuuluu eri omistajalle. Linnanpiha siltä puolen on maatila!

Itse olen asunut Keski-Euroopassa ja Brittein saarilla toistakymmentä vuotta, joten minulle on tuttua ajatus, ettei yöllä lämmitetä huoneita. Vaikka täytyy sanoa, että itse olen aina jonkin verran talvisin lämmittänyt, oli maa mikä tahansa! Osa vävypojista ei ollut aiemmin ollut Irlannissa, joten se ajatus oli uutta. Lämmitimme kuitenkin hiukan yölläkin. Osa lämmityksestä kuului hintaan, mutta lämmön käyttö mitattiin. Olisimme voineet lämmittää enemmän, koska emme menneet hintaan kuuluvan rajan yli!

Adaren kylässä on kauniita vanhoja taloja.




Kävimme tietenkin pubissakin! Siellä oli hieno tunnelma ja kovin aidon tuntuista elävää musiikkia. Neljä vanhempaa miestä asettui oluttuoppeineen yhteen pöydistä ja alkoi soittaa. Omistaja oletti, että olin hollantilainen, kun pyysin ranskalaisten kanssa majoneesia etikan sijaan!

80 kilometrin päässä on yksi Irlannin hienoimmista nähtävyyksistä, Cliffs of Moher. Ilma oli suurimman osan ajasta melko hyvä, mutta juuri siellä ollessamme satoi kaatamalla ja tuuli niin, että vaatteet eivät tahtoneet pysyä päällä! Olen usein ollut pohjoisrannikon rantakallioilla, mutta nämä ovat vielä jylhemmät.



Ja siellä olen tornissa:



Palasin vielä lyhyesti Belfastiin ennen Suomeen paluuta. Yllätyksekseni huomasin, että tämä ensimmäinen Etelä-Irlannin reissu (lukuunottamatta Dublinia ja varsinkin sen lentokenttää) osoitti, että minulle riittää pohjoinen! Siellä on kaikkea pienellä alueella, rantakalliot, vuoria, pitkiä hiekkarantoja ja ½ miljoonan asukkaan Belfast (Belfast + siinä kiinni olevat pikkukaupungit). Yksinkertaisesti minusta pohjoinen on mielenkiintoisempi kuin Irlannin tasavalta tämän yhden matkan perusteella!

- Lisäys Dublinin alueelle autolla meneville: muista maksaa elektroniset tietullit vuorokauden sisällä!! Yksi meidän käytössämme olleista autoista oli vuokrattu emmekä tajunneet maksaa ajoissa eikä asiaa ole vieläkään selvitetty vuokrafirman kanssa! Eli jos ajat Dublinin kehätiellä kohdasta, jonka päällä on isokokoinen ilmoitus eflow-tulleista, niitten tietullien lisäksi, joissa kolikot heitetään koriin.

4 kommenttia:

  1. Oih, ihana katsaus Irlantiin. Olis tuo komeata oikein linnassa asua. Mun kummipojan vaimo on irlantilainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se linna ei isolle porukalle ole edes kallis, kannattaa käydä tutustumassa :)

      Poista
  2. Kivoja kuvia! Noista saa hyvän käsityksen linnasta ja ympäristöstä. T. Terhi

    VastaaPoista