tiistai 31. tammikuuta 2017

Hypistelymuhveja vanhuksille


Olen pitkään suunnitellut kokeilla hypistelymuhvin tekoa. Nyt lopulta sain yhden aikaan! Niitä kerätään moniin vanhainkoteihin ja palvelutaloihin pääasiassa dementoituneille vanhuksille. Ideana on, että niissä on paljon erilaisia hypisteltäviä osia, jotka aktivoivat käsien toimintaa.

hypistelymuhvi

Ideoita löytyy netistä loputtomiin. Englanninkielinen termi on twiddle muff tai twiddle mitt. Niihin on myös paljon ohjelistoja.

Muhvin koko on hyvä olla n. 15 x 30 cm. Tein kuvan muhvin neulomalla kolminkertaisesta langasta puikoilla 6. Kun molemmin puolin lisätään paljon pieniä osia, voi olla helpompi neuloa (tai virkata) edestakaisin, silloin kiinnittäminen on helpompaa.

hypistelymuhvi

Vain mielikuvitus ja kotiin kerääntyneet tarvikkeet ovat rajana! Nämä on myös kätevä tapa päästä eroon jämälangoista.

Mitä lisätä hypistelymuhveihin?


Tässä kokosin joitakin löytämiäni ideoita ja lisäsin omiani:
  • Kirkkaat värit
  • Erilaisia hypisteltäviä osia ulko- ja sisäpuolella
  • Erittäin tiukka kiinnitys, ettei mikään irtoa. Itse käytin karhunlankaa kaksinkertaisena ja vein neulan aluksi aina solmun läpi.
  • Erityyppiset langat, että tulee erilaisia tekstuureja. Karhea, pehmeä, kiiltävä jne.
  • Neule- ja virkkauspinnan vaihtelu käyttämällä eri mallineuleita. Myös neule ja virkkaus sekaisin.
  • Napit
  • Virkatut kukat, perhoset, sydämet
  • Virkatut kiekurat
  • Pitsit
  • Vetoketjut
  • Tupsut
  • Matonkuteet
  • Helmet yksittäin tai ketjuina
  • Helmistä kirjottu kuvio
  • Silkkinauhat. Päät voi solmia tai kastaa kynsilakkaan purkautumisen estämiseksi.
  • Nyörit
  • Huovutetut kuviot
  • Ryijypistoilla pehmeää pintaa
  • Pieni tasku
  • Solki
  • Minikokoinen pehmolelu
  • Muovirenkaat, virkkaamalla päällystetyt renkaat

Kuvia muhvin sisäpuolelta:

hypistelymuhvi-sisapuolelta
hypistelymuhvi-sisapuolelta

Kun olen katsellut kaikkea netistä löytyvää, muutamat ideat hiukan arveluttavat. Kuten pyykkipojat ja klemmarit - eikö niissä voi satuttaa sormensa!

Tämä on ensimmäinen, jonka tein. Se jäi nyt pinoon tuomiokirkkoseurakunnan diakoniaan odottamaan viemistä jollekin Turun vanhukselle.

Varmasti teen näitä lisää! Kuulin sellaisenkin kommentin, että kannattaa tehdä itselleen valmiiksi!

hypistelymuhvi-twiddlemuff



lauantai 21. tammikuuta 2017

Korjaa valokuvan valkoinen väri tasoja säätämällä

Nykyisin käsityöläiset tarvitsevat jatkuvasti uusia valokuvia töistään. Monet myös tekevät vaihekuvia ohjeita varten. Instagrammissa käytetään paljon tasolle aseteltuja töitä ja esineitä. Varsinkin Suomen talvessa kuviin helposti päätyy vääriä värisävyjä, vaikka kohtalaisesti osaisikin käyttää omaa kameraansa. Harvalla on käytössään studiotason valaistusmahdollisuuksia.

Yksi yleinen ja usein helposti korjattava ongelma on, että valkoinen ei ole valkoista. Se saattaa olla kellertävää, harmaata tai sinisävyistä. Nämä voi korjata mm. joko Photoshopilla tai ilmaisella Gimp-kuvankäsittelyohjelmalla.

Päätin tehdä kummastakin ohjelmasta videon nopeasta valkoisen sävyn säädöstä. Videot ovat englanniksi, mutta ruudunkaappausvideoissa näkee tarkasti, mistä olen kulloinkin klikannut. Näytän korjauksen kolmella erilaisella kuvalla.

Photoshop:



Gimp:



Kun olin vielä työssä digimedian kouluttajana, tein päivittäin ruudunkaappausvideoita. Oli kiva palata tekemään niitä! Näissä käytin Screen-cast-o-matic-ohjelmaa, jolla voi ilmaiseksi tehdä alle 15 minuutin videoita. Ne saa ladattua omalle koneelle ja editoitua siellä. Ehkä joskus hankin sen maksullisen version, että saan heidän logonsa pois alakulmasta.

Olen myös harkinnut alkaa käyttää Gimpiä enemmän ja tehdä siitä lisää ohjevideoita, koska läheskään kaikki eivät halua hankkia Photoshopia. Tosin rakastan Photoshopia! Tänä vuonna tulee 20 vuotta, kun ensimmäisen kerran avasin sen. Kaikkina näinä vuosina on ollut harvoja päiviä, lomamatkoja lukuunottamatta, jolloin en olisi jossain vaiheessa tarvinnut sitä. Photoshoppaan lähes kaikki julkaisemani kuvat.

Toivottavasti videoista on hyötyä monelle käsitöitä kuvaaville!



maanantai 16. tammikuuta 2017

Suomi100-vauvansukkia

On kiva ottaa osaa erilaisiin yhteisprojekteihin. Uusimpana vauvansukkakeräys. Ideana on, että jokainen tänä Suomen juhlavuonna syntyvä vauva saa sairaalassa sinivalkoiset sukat. Tässä keräyksessä kivaa on se, että saa vapaasti käyttää mielikuvitustaan erityyppisten sukkien neulomiseen tai virkkaamiseen. Monissa kampanjoissa on kovin tarkkaan rajattu, mitä tehdään.

Kampanjalla on oma Facebook-ryhmä ja sille avautuu pian nettisivut. Ryhmässä päivitetään usein lista eri sairaaloitten sukkatilanteesta. Huomasin, että esim. Lappeenrannan sairaala on jo melkein päässyt vuoden tavoitteeseen! Jotkut muut ovat aivan alussa.

Aloitin ensimmäiset sukkani Turun Lankamaailman sukkatalkoissa. Siellä neulojia oli niin paljon, että monet joutuivat neulomaan seisaaltaan! Suosioon vaikutti ehkä sekin, että kukin sai ilmaiseksi kerän valkoista ja sinistä Maija-lankaa sukkia varten. Maija on ihannelanka vauvansukkiin, pehmeä eikä nyppyynny.

Lankamaailmassa oli ohjekin saatavilla, mutta en käyttänyt siitä muuta kuin katsoin silmukkamääriä. Nyt olen tehnyt nämä sukat tai tossut:


suomi100-vauvansukat

suomi100-vauvansukat

suomi100-vauvansukat

Tossut olen tehnyt omalla vauvantossujen ohjeellani. Se on vuodelta 2009 ja kaiken aikaa ollut yksi luetuimpia sivuja blogissani. Muokkasin joka kerta tossuja hiukan erilaisiksi.

Alla Lankamaailmassa tehty eka sukka.

suomi100-vauvansukat

Monet ovat tehneet myös putkisukkia, eli sellaisia, joissa ei ole ollenkaan kantapäätä. Niitä on kuulemma helppo pukea vauvalle. En ole koskaan ajatellut tehdä sellaisia, joten ei ole kokemusta. Päätin tehdä valepalmikoilla. Niitä on niin kiva neuloa!

suomi100-vauvansukat

Ja sukkien ulkopuolelta: Olen innoissani, koska viime viikolla YouTube-kanavani pääsi miljoonaan katsojakertaan! Siis kaikkien videoitten yhteenlasketut aloituskerrat. Miljoona kuulostaa aika paljolta!